Kakelvers!
van een boer
uit de streek
waar de kippen vrij en vrolijk rondscharrelen
Kakelvers!

Altijd op zoek naar het beste/lekkerste ei van Nederland

Voortdurend bezoekt Egg-sellent boeren op zoek naar het beste/lekkerste ei van Nederland. Egg-sellent let op: de versheid van het ei, de hygiëne op het bedrijf, de mate van maatschappelijk verantwoord ondernemen, diervriendelijkheid & de kwaliteit van het ei (schaaldikte, dooierkleur).

Boerderij Sturm

Verse eieren uit Zeeland

Sturm Zeeuwse Eieren is een legpluimveebedrijf met eierpakstation, gelegen in hartje Walcheren in de provincie Zeeland. Het bedrijf is op 1 april 1959 opgericht door de familie Sturm. Sturm doet mee aan de Maatlat Duurzame Veehouderij, zodat diervriendelijkheid, duurzaamheid, kwaliteit en milieubewustheid een vanzelfsprekendheid zijn. De eieren die onze kippen leggen voldoen aan de IKB-norm. De combinatie van een goed ras kippen en een goede voersoort, zorgt ervoor dat we een kwalitatief goed ei afleveren. Sinds 2016 hebben onze eieren het keurmerk Zeker Zeeuws, wat garant staat voor een echt Zeeuws streekproduct.

Een eitje van de supermarkt of rechtstreeks van de boer?

Wat is nou precies het verschil tussen een ei van de supermarkt, of een ei van de boer?
Dat zullen we proberen uit te leggen. 

Weg van het supermarkt ei

Allereerst is het altijd onduidelijk hoeveel tijd er zit tussen het leggen en het kopen. 

Daarnaast word een eierdoosje van de supermarkt wekelijks gevuld met eieren van andere, verschillende boeren. De: grootte, schaaldikte & dooierkleur van de eieren zal dus variëren.

De tijd tussen leggen en kopen kan tot wel weken duren. Hoe dan? 

1. De boer levert ongesorteerde eieren aan:
2. Het pakstation sorteerd, stempeld & verpakt. De eieren gaan op transport naar:
3. Het distributiecentrum van de supermarkten, dan gaan de eieren op transport naar:
4. Het magazijn van de supermarkt. Tenslotte:
5. Worden de eieren first in first out in het schap gezet
6. De eieren worden gekocht en veelal binnen 7 dagen geconsumeerd

Conclusie supermarkt ei: een vers ei van 2 weken of ouder.

Weg van een Egg-sellent ei

Simpel: 
1. Onze boer sorteerd & verpakt de eieren zelf & bezorgd de eieren bij Egg-sellent
2. Egg-sellent bezorgd de eieren bij de wederverkopers
3. Op hun loopavond bezorgen ze de eieren bij u

Conslusie Egg-sellent ei: een vers ei van enkele dagen oud

Eieren en gezondheid

Jarenlang werd de eierdooier geassocieerd met hart- vaatziekten en andere narigheid. De boosdoener: cholesterol. Recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat dit geheel onterecht is. Cholesterol uit voeding heeft bij gezonde mensen nauwelijks invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Sterker nog, eieren zijn gezond: ze zitten boordevol voedingstoffen en vitaminen.

  • Ze zitten vol met vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, B12, C, D, E en K.
  • De peptiden in het ei helpen de bloeddruk verlagen.
  • Eieren bevatten een hoog gehalte aan essentiële omega 3 vetzuren.
  • Het is de enige voedingssoort die alle 9 de essentiële aminozuren bevat. Zoals tryptofaan, die wordt omgezet in serotonine die je humeur verbeterd en melatonine dat een goede nachtrust bevordert.
  • Ze verlagen het LDL (slechte) en verhogen het HDL (goede) cholesterol.
  • Een eitje bevat 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid insuline en choline (verlaagt de kans op borstkanker en ontstekingen, en is essentieel voor de hersenen en het zenuwstelsel).
     
  • De carotenoïden luteïne en zeaxanthine, zijn goed voor je ogen en beschermen tegen schadelijke effecten van vrije radicalen.
  • Eieren bevatten foliumzuur, een stof die geboorteafwijkingen voorkomt tijdens de zwangerschap.
  • De vitamines, mineralen en zwavel in eieren bevorderen de groei van haar en nagels.
  • Ze zijn een bron van selenium, dat in verband wordt gebracht met het verlagen van de kans op kanker en in het bijzonder prostaatkanker.
  • Het ijzer dat een ei bevat, draagt bij aan het immuunsysteem en een normale productie van rode bloedcellen.
  • Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat eieren trombose (bloedpropjes) voorkomen, wat de kans op een hartaanval en beroertes juist vermindert.

Ei-rijke recepten!

ei recept

Magnetron omelet

1 persoon

3 minuten bereidingstijd


INGREDIËNTEN
2 eieren
2 lepels melk
2 lepels geraspte kaas
zout en peper naar smaak


BEREIDING
Makkelijker en sneller ontbijten kan niet! Vet een koffiemok in (bestemd voor magnetron). Doe 2 eieren, melk en kaas in de mok en roer dit goed door elkaar. Voeg naar smaak peper en zout toe. Verwarm 45 seconden op een hoge stand in de magnetron. Voeg eventueel gezonde toppings toe zoals zoete puntpaprika en cherrytomaatjes. Klaar in 3 minuten; een gezond en lekker ontbijtje. 
 
( Recept via: Altijd weer voor een ei.)

Zomers omelet met perzik,amandel en honing

Bereidingstijd: 12 minuten

Dit heb je nodig voor 1 portie
Verse of ingeblikte perziken, gesneden
1 theelepel (5 milliliter) vloeibare honing
1/8 theelepel (0,5 milliliter) vanille-extract
2 eieren
1 eetlepel (15 milliliter) amandelen in plakjes, geroosterd
Poedersuiker

Bereiding
Doe de perziken, honing en het vanille-extract in een kom en zet aan de kant.
Klop de eieren in een andere kom.
Verhit boter in een antiaanbakpan van 20 centimeter doorsnede op middelhoog vuur.
Giet de eieren in de pan. Als de eieren beginnen te stollen, til je de randjes op met een spatel om delen van het nog ongekookte, vloeibare mengsel eronder te laten stromen.
Bak de eieren totdat de bodem gestold is en de bovenkant bijna gestold is.
Bedenk één helft van de omelet met perziken en amandelen.
Vouw de andere kant over de perziken.
Bak nog een minuut en haal de omelet dan uit de pan.
Strooi er poedersuiker op en serveer direct.


(Recept via: Altijd weer voor een ei)

Ontbijtpannenkoekjes

Deze heerlijke en gezonde ontbijtpannenkoekjes maak je met haver in plaats van bloem. Ze hebben een lichte en luchtige textuur. Ideaal om je dag mee te beginnen!
Dit heb je nodig:

250 gram havervlokken

2 eieren

1 rijpe banaan

125 milliliter amandelmelk

60 milliliter koolzaadolie

1,5 theelepel bakpoeder

halve theelepel vanille-extract

kwart theelepel gemalen kaneel

Bereiding:
Doe de havervlokken, eieren, banaan, amandelmelk, 15 milliliter (1 eetlepel) olie, bakpoeder, vanille-extract en kaneel in een blender en pureer tot er een glad mengsel ontstaat.
Laat het mengsel 10 minuten staan.
Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en doe er wat van de overgebleven olie in om de pannenkoeken in te bakken.
Leg in gedeelten ongeveer 60 milliliter beslag in de koekenpan. Zorg ervoor dat de losse delen beslag elkaar niet raken. Je maakt zo steeds wat pannenkoekjes tegelijk.
Bak de pannenkoekjes 3 tot 5 minuten of totdat ze goudbruin zijn en draai ze tussendoor 1 keer om.
Dep de pan tussendoor schoon en voeg meer olie toe als dat nodig is.
Serveer de pannenkoekjes met de toppings naar keuze.
 
(Recept via: Altijd weer voor een ei.)