Kakelvers!
van een boer
uit de streek
waar de kippen vrij en vrolijk rondscharrelen
Kakelvers!

Over onze eitjes

Egg-sellent verkoopt eieren die rechtstreeks van de boer komen en deze eitjes zijn niet alleen ontzettend vers, maar worden ook diervriendelijk geproduceerd. We werken al een lange tijd samen met dezelfde boeren en hierdoor is de kwaliteit constant. 

Een eitje van de supermarkt of van de boer?

Wat is nou precies het verschil als je een ei koopt in de supermarkt of bij de boer? Een doosje van de supermarkt wordt wekelijks gevuld met eieren van verschillende boeren, de leefomstandigheden van de kippen bij elke boer zijn anders en dus verschillen de eieren ook.

Daarnaast is het altijd onduidelijk hoeveel tijd er tussen het leggen en het kopen zit. Dit kan tot wel weken duren. Wat betreft de grootte van de eieren zal de inhoud van een supermarkt doosje ook wekelijks verschillen. 

 

Egg-sellent houd het simpel: nadat de eieren gelegd zijn komt de boer zelf de eieren leveren. Egg-sellent gaat vervolgens zo snel mogelijk naar de wederverkopers en voorziet deze van eieren. De wederverkopers gaan op hun loopavond de wijk in en bellen aan bij hun klantjes met de vraag of er nog eieren nodig zijn. Mensen zijn niet verplicht om af te nemen.

 

Liefde voor eieren én de kippen

De scharrelkippen van boeren die aan Egg-sellent leveren hebben geen afgeknipte snavels en krijgen top kwaliteit voer zonder vismeel, dioxine, antibiotica en andere aanmaakmiddelen. De eieren zijn hierdoor veelal groter dan gewone supermarkteieren. Ze zijn voorzien van stempels zodat je kunt zien waar de eieren gelegd, gesorteerd en op trays gezet zijn. 

Eieren en gezondheid

Jarenlang werd de vette eierdooier geassocieerd met hart- en vaatziekten en andere narigheid. De boosdoener: cholesterol. Recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat dit geheel onterecht is. Cholesterol uit voeding heeft bij gezonde mensen nauwelijks invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Sterker nog, eieren zijn gezond: ze zitten boordevol voedingstoffen en vitaminen.

  • Ze zitten vol met vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, B12, C, D, E en K.
  • De peptiden in het ei helpen de bloeddruk verlagen.
  • Eieren bevatten een hoog gehalte aan essentiële omega 3 vetzuren.
  • Het is de enige voedingssoort die alle 9 de essentiële aminozuren bevat. Zoals tryptofaan, die wordt omgezet in serotonine die je humeur verbeterd en melatonine dat een goede nachtrust bevordert.
  • Ze verlagen het LDL (slechte) en verhogen het HDL (goede) cholesterol.
  • Een eitje bevat 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid insuline en choline (verlaagt de kans op borstkanker en ontstekingen, en is essentieel voor de hersenen en het zenuwstelsel).
     
  • De carotenoïden luteïne en zeaxanthine, zijn goed voor je ogen en beschermen tegen schadelijke effecten van vrije radicalen.
  • Eieren bevatten foliumzuur, een stof die geboorteafwijkingen voorkomt tijdens de zwangerschap.
  • De vitamines, mineralen en zwavel in eieren bevorderen de groei van haar en nagels.
  • Ze zijn een bron van selenium, dat in verband wordt gebracht met het verlagen van de kans op kanker en in het bijzonder prostaatkanker.
  • Het ijzer dat een ei bevat, draagt bij aan het immuunsysteem en een normale productie van rode bloedcellen.
  • Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat eieren trombose (bloedpropjes) voorkomen, wat de kans op een hartaanval en beroertes juist vermindert.

Delicious: asperge recepten

Asperges met ei en botersaus

Ingrediënten:

  • 2KG witte asperges  
  • 6 Eieren
  • 100 Gram boter
  • 1/2 Citroen
  • 2 el Verse peterselie
  • 1 Mespunt nootmuskaat
  • 150 Gram gebraden kipfilet

Bereidingswijze:

  1. Breng in een grote pan ruim water met zout aan de kook. Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Kook de asperges 10 min. Draai het vuur uit en laat ze nog 10 min. in het kookvocht staan.
  2. Kook de eieren in 10 min. hard. Laat ze onder koud stromend water afkoelen. Snijd de eieren in stukken en wrijf ze boven een bord met de bolle kant van een lepel door een zeef.
  3. Smelt de boter in een steelpan. Pers de citroen uit boven de gesmolten boter en breng de saus op smaak met (versgemalen) peper en zout.
  4. Laat de asperges in een vergiet uitlekken en leg ze met de kopjes naar één kant op een schaal. Snijd de peterselie fijn. Schenk een beetje botersaus over de asperges en bestrooi met de eikruim en peterselie. Breng op smaak met nootmuskaat, (versgemalen) peper en zout.
  5. Rangschik de plakjes kipfilet naast de asperges. Geef de rest van de botersaus er apart bij en serveer direct.

Asperges met ham, ei en botersaus

Ingrediënten:

  • 2KG witte asperges
  • 8 Eieren
  • Aardappel (lady christl)
  • 1 Zakje verse peterselie
  • 1 Zakje verse bieslook
  • Verse bieslook
  • 125 Gram boter
  • 200 gram achterham

​Bereidingswijze:

  1. Schil de asperges met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden. Snijd de houtachtige onderkanten eraf. Kook de asperges 10 min. in een ruime pan met kokend water en eventueel wat zout. Draai het vuur uit en laat de asperges in het warme vocht in 10 min. gaar worden.
  2. Snijd intussen de aardappels in stukken en kook ze in ruim water met eventueel wat zout in 10 à 15 min. gaar. Kook de eieren in 8 à 10 min. bijna hard. Hak de perselie en de bieslook (in de keukenmachine) fijn en doe het mengsel over in een schaaltje. Laat de boter in de magnetron smelten (ca. 30 sec.).
  3. Laat de boter smelten in de magnetron. Reken op 30 seconden op vol vermogen. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water. Pel en halveer de eieren. Giet de aardappelen af en stoom ze even droog in de hete pan.
  4. Neem de asperges met een schuimspaan uit het vocht en leg ze op een warme, platte schaal. Leg de plakjes ham en de eieren eromheen en strooi er wat van de peterselie, de bieslook en de nootmuskaat over. Serveer de gesmolten boter en de aardappelen er apart bij.

Gegratineerde asperge crêpes met ham

Ingrediënten:

  • 1,5 KG asperges
  • 6 eieren
  • 150 gram bloem
  • Zout en peper
  • Suiker
  • 125 ml + 5el melk
  • 2el olie
  • ca. 3 el boter
  • 125ml mineraalwater met zoolzuur
  • 8 plakken gekookte ham (ca. 200 gram)
  • 200ml slagroom
  • Nootmuskaat
  • 100 gram belegen kaas
  • evt. kervel om te garneren

Bereidingswijze:

1 Roer de bloem met ½ tl zout en 125 ml melk glad. Roer er 3 eieren en de olie door. Laat het beslag afgedekt ca. 20 minuten rusten.

2 Was de asperges en snijd de onderkanten ruim af. Gaar de asperges in een afgedekte pan ca. 12 minuten in water met wat zout (ca. 1 tl zout per 1 l water) en 1 tl suiker. Haal de asperges uit de pan en laat ze goed uitlekken.

3 Verhit de roomboter in een pan. Roer het mineraalwater door het deeg. Giet ca. 1/8 van het deeg in de pan en bak er een dunne goudbruine pannenkoek van, keer de pannenkoek tijdens het bakken af en toe om. Bak nog 7 pannenkoeken.

4 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200 °C / hetelucht: 175 °C / gas: stand 3). Beleg de pannenkoeken met 1 plak ham en 3-5 asperges. Rol de pannenkoeken op en leg ze in een ingevette ovenschaal.

5 Kluts 3 eieren met de slagroom en 5 el melk. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat en giet hem over de pannenkoeken. Rasp de kaas eroverheen. Gratineer de pannenkoeken in ca. 30 minuten in de oven. Garneer eventueel met kervel.